Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

ΑΠΑΝΤΗΣΗ Σ΄ΕΝΑ ΜΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ








Έτσι ήσαν..................... καί έτσι έγιναν!





Η Εφημερίδα ESPRESSO του Σαββάτου 20 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε ένα μη αντικειμενικό κείμενο, περιγράφοντας το Συνεδριακό κέντρο "το ΣΗΜΑΝΤΡΟ", το οποίον αναγκαίως λειτουργεί καί ως Ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων, διότι διαφορετικά δεν θα ήταν βιώσιμο. Στο χώρο, όπου σήμερα ευρίσκεται η Μονάδα αυτή, υπήρχαν κάποια ερειπωμένα πέτρινα κτίρια, τα οποία δεκάδες χρόνια πρίν εχρησιμοποιούντο ως "λινός", δηλ. ως αγροτικές κατοικίες γιά τούς εργάτες των κτημάτων της Μονής, αλλά καί από τούς Μοναχούς του Μεγάλου Σπηλαίου, κάθε φορά που κατέβαιναν στην περιοχή Τρυπιών-Ροδιάς για να καλλιεργήσουν τά κτήματα της Μονής. Ουδέποτε υπήρξαν ¨κελλιά" των Μοναχών! Τελικά είχαν καταντήσει αποθήκες και καταφύγιο των τρωκτικών. Ήσαν εννέα κτίρια συνολικά, μεταξύ των οποίων και το ελαιοτριβείο της Μονής, εγκαταλελειμένο κι' αυτό. Δύο απ αυτά βλέπετε στις παραπάνω φωτογραφίες. Ένα μόνο κτίριο παρέμενε σε χρήσει από τον προηγούμενο της Μονής καί ένα ακόμη εχρησιμοποιείτο σαν αποθήκη αγροτικών εργαλείων καί μηχανημάτων. Αυτή είναι η αλήθεια.




Σήμερα όλα αυτά νοικοκυρεύθηκαν πιά, έπειτα από μια δωρεά του αειμνήστου Μητροπολίτου Σηλυβρίας Αιμιλιανού καί την χρηματοδότηση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας καί Οικονομικών, η οποία μάλιστα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθή. Είναι μια ιστορία πόνου, αγωνίας, δακρύων, κατατρεγμών, συκοφαντιών, διασυρμού του ονόματός μας, η οποία συνεχίζεται....



Πλήν όμως ο Θεός ευλόγησε την προσπάθειά μας καί η Μονάδα άρχισε να λειτουργεί για το καλό της περιοχής. Επτακόσιες αιτήσεις είχαν υποβληθή από ανέργους, που ζητούσαν εργασία! Τελικά περισσότεροι από τριάντα άνεργοι βρήκαν εργασία. Η Μονάδα ανέβασε το επίπεδο των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών στην περιοχή της Αιγιάλειας. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου μας.



Τήν εποχή του μακαρίτη Αντώνη Τρίτση ο κ. Χαρδαβέλας είχε επισκεφθή την περιοχή καί έδειχνε ότι ο τόπος έχει καταντήσει σκουπιδότοπος! Ήταν η εποχή που μας κατέκριναν! Έλεγαν ότι ήμασταν υπεύθυνος και άρα ένοχος για την εγκατάλειψη της περιουσίας του Μεγάλου Σπηλαίου!



Σήμερα καί πάλι μας κατηγορούν, επειδή τώρα νοικοκυρεύουμε και αξιοποιούμε την εκκλησιαστική περιουσία! Επειδή τον χθεσινό σκουπιδότοπο τον μετατρέψαμε σε ένα παραδεισένιο συγκρότημα παραδοσιακών κτιρίων.

Στήν εφημερίδα ESPRESSO αποστείλαμε την παρακάτω απάντηση. Πρός δόξαν (;) της δημοκρατίας καί της εντίμου πληροφορήσεως η Εφημερίδα δημοσίευσε μ΄'ονο επιλεγμε΄να αποσπάσματα από την επιστολή μας.

Παραθέτουμε, λοιπόν, την απάντησή μας καί φωτογραφίες από τά κτίρια όπως τα βρήκαμε τότε. Ο νοών, νοείτω.






+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

24 Σεπτεμβρίου 2008

Ο μετρήτής μας τώρα δείχνει 61.191 επισκέψεις


******************




Πρός
τήν Ἐφημερίδα “ ESPRESSO”
Γ. Ἀβέρωφ 26-28
142 32 ΠΕΡΙΣΣΟΝ ΑΤΤ.


Ἀγαπητέ κ. Διιευθυντά,
Σας ευχαριστῶ πολύ για την δυσφήμηση μιάς προσπαθείας μας, η οποία τελικά, για τους έχοντες νούν και άρα σκεπτόμενους αναγνώστες σας, καταλήγει να είναι διαφήμηση. Αναφέρομαι στο σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδος σας μέ τίτλο: «Πως τα κελιά των μοναχών έγιναν πολυτελέστατο ξενοδοχείο, ΜΕΓΑ ΣΠΗΛΑΙΟ, RESORT».

Αντιπαρερχόμενος τό σκωπτικό και επικριτικό πνεύμα της συντάκτριας κας Γιούλης Σταρίδα, θα απαντήσω μόνον σε ωρισμένα καίρια σημεία, προκει-μένου οι αναγνώστες σας να έχουν πληρέστερη ενημέρωση.
1. Τό συγκεκριμένο συγκρότημα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ αλλά ΠΡΟΕΧΟΝΤΩΣ εκκλησιαστικό ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ καί εκ πα-ραλλήλου ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, μόνο καί μόνο για να είναι βιώσιμο. Πως θα μπορούσε άλλωστε να διατηρηθή ένα μικρό Επαρχιακό Συνε-δριακό Κέντρο πραγματοποιώντας Συνέδρια μόνο επί 30 ή 50 ή και 80 έστω ημέρες τό χρόνο;
2. Συλλογισθήτε, παρακαλώ, ότι όταν πραγματοποιείται ένα Συνέδριο χρειάζονται δωμάτια ὕπνου, τραπεζαρίες, γεύματα, πρωϊνό, γενικώς παροχή καί άλλων σχετικών ανέσεων καί υπηρεσιών (accomodation). Συνεπῶς ένα ωλοκληρωμένο Συνεδριακό Κέντρο πρέπει να είναι καί Ξενοδοχείο για να προσφέρει ωλοκληρωμένες ὑπηρεσίες. Σεις όλως δευτερευόντως, ως εν παρόδω, εγράψατε, ότι: «...διαθέτει επίσης συνεδριακό κέντρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει επαγγελματικές συναντήσεις, εταιρικές παρουσιάσεις, συνέδρια καί άλλες εκδηλώσεις καθώς είναι σχεδιασμένο και εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας οπτικοακουστικά συστήματα». Τό λάθος της συντάκτριας είναι ότι τον πρωτεύοντα ρόλο –τον συνεδριακό-έθεσε δεύτερο καί αντιστρόφως. Ἐξ άλλου τα ξενοδοχεία έργάζονται μέ ταξιδιώτες καί τουρίστες στα Week End, (δηλ. Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο καί Κυριακή) τά δέ Συνέδρια πραγματοποι-ούνται στις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδος δηλ. από το πρωΐ της Δευτέρας ἐως τό μεσημέρι της Παρασκευής.
3. Τό συγκρότημα αυτό δημιουργήθηκε πάνω σε ερείπια, μέ αυτό δε καί δια αυτού αναστήθηκαν τα ερείπια, που υπήρχαν έως τότε! Στα κτίρια αυτά δεν έμεναν σχεδόν καθόλου πια Μοναχοί, διότι ούτε κύρια κατοικία των Μοναχών υπήρξαν ποτέ, ούτε τόσοι πολλοί Μοναχοί υπάρχουν σήμερα στο Μέγα Σπήλαιο. Τά παληά πέτρινα σπίτια καί τό ελαιοτριβείο της Μονής είχαν εγκαταλειφθή ήδη καί είχαν καταντήσει ερείπια, αποθήκες αχρήστου υλικού, καταφύγιο των τρωκτικὠν κλπ. Αποτελουσαν όνειδος για την ιστορική Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Τώρα πιά και αυτά ανακαινίσθηκαν και η ιστορία της Μονής συνεχίζεται.
4. Στη δημιουργία του Συνεδριακού τούτου Κέντρου συνέβαλε αποφασιστικά ή βούληση και επιθυμία του αειμνήστου καί οραματιστού Μητροπολίτου Σηλυβρίας κυρού ΑΙΜΙΛΙΑΝΟΥ, Ἱεράρχου τοῦ Οικουμενικού Θρόνου, ο οποίος ἔζησε στήν Ἑλβετία και μας εδώρησε και το ποσόν του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) € περίπου, που αποτέλεσε τό εταιρικό κεφάλαιο της ΜΕΤΟΧΙ Α.Ε. Η Εταιρία αυτή είναι αμιγώς εκκλησιαστική, μέτοχοι δε η Ιερά Σύνοοδος (2%), η Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου (18%) καί η καθ’ημάς Ιερά Μητρόπολις (80%).
5. Η σύσταση της Α.Ε. ήταν υποχρέωσις του Νόμου, διότι ἀλλως το έργο της αναστηλώσεως δεν θα μπορούσε να ενταχθή στις ιδιωτικές Επενδύσεις και φυσικά νά χρηματοδοτηθῇ.
6. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ, ότι υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από πλευράς των Μοναχών, όσο καί από της πλευράς της τοπικής κοινωνίας. Θα ήταν χαρά μου να με ενημερώσετε περί αυτών, αν υπάρχουν.
7. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ, ότι υπάρχει μιά «τεράστια πισίνα». Σας ερωτώ μία πισίνα με διαστάσεις 6,5 χ 13,5 θεωρείται τεράστια; Δεν πρέπει να σοβαρευτούμε λιγάκι;
8. ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ, ότι «κάθε χρόνο δεκάδες γάμοι και βαπτίσεις τελούνται» εκεί! Μά τό συγκρότημα άρχισε να λειτουργεί μόλις την Μεγάλη Πέμπτη, τόν παρελθόντα Απρίλιο! Πως λοιπόν «κάθε χρόνο» τελούνται κλπ. αφού ακόμη δεν έχει χρονιάσει; Σας πληροοφορώ δε ότι μόνον δύο γάμοι καί μόνον κατ’εξαίρεση έγινα μέχρι τώρα!
9. Εκ του έργου αυτού η Αιγιάλεια πολλαπλώς έχει ωφεληθή καί θα ωφεληθή περισσότερο προϊόντος του χρόνου. Ήδη περισσότερα από τριάντα άτομα εργάζονται στη Μονάδα αυτή σε μιά εποχή που η ανεργία μαστίζει τήν Χώρα μας. Αλλά και η ἀφιξη προσώπων και προσωπικοτήτων ημεδαπών καί ξένων, μόνον καλά προσπορίζει στην Αιγιάλεια.
10. Εάν λοιπόν λέξεις όπως «πολυτελές», πολυτελέστατο ξενοδοχείο» κλπ. είχαν αντικατασταθή με τίς λέξεις «αξιοπρεπές», «αξιοπρεπέστατο συγκρότημα», τότε το δημοσίευμα σας θα ήταν μια πρώτης τάξεως διαφήμηση. Ὁ ὀρος «Ξενοδοχεῖο τεσσάρων αστέρων ****» είναι ἀρκετό. Τά λέγει όλα!
11. Αλλά βλέπετε σεις οι των ΜΜΕ δεν χρωστάτε ένα καλό λόγο για μας τούς Ιεράρχες. Πρέπει όλα να τα βλέπετε στραβά ή να τα στρεβλώνετε! Τήν προτομή τοῦ Ιεράρχου-Δωρητού δεν την είδατε; Δημοσιεύετε δέκα τρείς (13) φωτογραφίες! Θα ἐβλαπτε να είχατε μια ακόμη; Αλλά στην όλη περιγραφή της καλής σας συντάκτριας δεν ταίριαζε! Η αναφορά στον μακαριστό Ιεράρχη θά χάλαγε το ρεπορτάζ! Αυτό ακριβώς συνθέτει την κρίση της εποχής μας. Η στάση του Τύπου και των ΜΜΕ γενικώς. Σκεφθήτε το! Σας συγχωρώ.

Με είλικρινή αγάπη
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ




Ευχαριστώ θερμά τόν κ. Σωτηρόπουλο (Blog: hellas-orthodoxy.blogspot.com) για τήν ακριβοδίκαιη παρουσίαση του ζητήματος καί για τό παρακάτω σχόλιο:


Ενημερωση:τελικα η εφημεριδα απαντησε με πηχαιαιο τιτλο "Επιβεβαιωση για το Μεγα Σπηλαιο resort" (!!!),πετσοκοβοντας σχεδον ολοκληρη την απαντηση του Μητροπολιτη και δικαιολογοντας τα αδικαιολογητα.
Η "απαντηση" τους εδω (για συγνωμη βεβαια ουτε λογος):
http://www.espressonews.gr/default.asp?pid=21&la=2&catid=1&artid=837848Εμεις τι αλλο να πουμε...απλα τους ευχαριστουμε που μας υπενθυμιζουν συνεχως το ανυπαρκτο επιπεδο δημοσιογραφιας