Παρασκευή 22 Μαΐου 2009

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΠΡΕΠΕΙΑ ΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΣ!


ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΤΡΥΠΗΤΗ, ΠΟΛΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΙΣ ΑΙΓΙΟΥ
Στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", η οποία κατά τεκμήριο υπηρετεί και εκφράζει την συντηρητική παράταξη, και ειδικώτερα στο χθεσινό της φύλλο, δημοσιεύθηκε ένα ρεπορτάζ, το οποίο όμως δεν αποδίδει την πραγματικό- τητα. Ο ρεπόρτερ, όπως υποψιάζομαι, παρασύρ-θηκε από τα συνήθη"παπαγαλάκια" και έγραψε φανταστικά και ατεκμηρίωτα πράγματα, χωρίς να εγγίσει την ουσία του ζητήματος.

Στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής, εδώ στό Αίγιο, υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Άτομα με αναπηρία και με ειδικές ανάγκες δεν μπορούν να προσεγγίσουν και να προσκυνήσουν την πανίερη και θαυματουργό εικόνα της Παναγίας μας μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν πολλές σκάλες και περί τα διακόσια (200) περίπου σκαλοπάτια! Μπορείτε να διαπιστώσετε την κατάσταση στη παραπάνω φωτογραφία. Έπειτα είναι και αυτά τα μεταγενέστερα προσκτίσματα, τα οποία είναι αταίριαστα με το Μνημείο! Πρέπει να καταργηθούν, να εξαφανισθούν! Έτσι ο Ναός θα αναδειχθή.

Με ρυθμίσεις, που σχεδίασε μία επίλεκτη Ομάδα εκλεκτών Μελετητών, προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτό τό πρόβλημα. Ετέθη μια πρόταση, η οποία και πρέπει να συζητηθή. Την βλέπετε στη Μακέττα, που υπάρχει στο σημείο αυτό. Με την πρόταση τοων Μελετητών πολλά προβλήματα αντιμετωπίζονται και επιλύονται, έτσι ώστε να βοηθηθούν όλοι, μάλιστα δε τά ΑΜΕΑ στην προσέγγισή τους. Κάποιοι ανεγκέφαλοι στη ρύθμιση αυτή είδαν "σκεπτικό Mall"! Δεν προσφέρουν μια νεά γόνιμη πρόταση, απλώς καταγγέλλουν καί πολεμούν! Τόση κακοήθεια και τόση μανία επιδεικνύουν! Εμείς όμως προχωρούμε. Μια πρόταση τέθηκε ήδη στο τραπέζι! Επομένως το ζήτημα είναι ποιός θα μας δώσει την πιο καλή, την πιό ρεαλιστική καί εφαρμόσιμη ιδέα, ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας.

Ο ρεπόρτερ του Ελευθέρου Τύπου, αγνοώντας τελείως την ουσία του ζητήματος, χωρίς να ερευνήσει, όπως επέβαλε το δημοσιογραφικό του καθήκον, μετέθεσε το κέντρο του βάρους σε άσχετα -και μειωτικά για τους ιερωμένους- ζητήματα και έγραψε ότι προσπαθούμε δήθεν να εγκαταστήσουμε εκεί εμπορικά πολυκατα- στήματα τύπου "Mall" καί συνεπώς ότι σκο- πεύουμε να κάνωμε επιχειρήσεις! Οι δύο φωτογραφίες, που δημο- σιεύουμε εδώ καταδεικνύουν την κακοήθεια.

Θεωρούμε αυτή την κατηγορία μέγιστη ύβρη, ιδιαιτέρως μετά τον θόρυβο που έχει ξεσπάσει εξ αφορμής της υποθέσεως Βατοπεδίου.

Θα περιμέναμε από την εφημερίδα, που εκφράζει, επαναλαμβάνω, τη συντηρητική παράταξη, περισσότερο σεβασμό στην Εκκλησία και μεγαλύτερη εντιμότητα. Αλλά καθώς φαίνεται οι μή συντηρητικοί τώρα πια σέβονται την Εκκλησία περισσότερο από τους συντηρητικούς! Το εισπράττουμε καθημερινώς! Το ζούμε μέσα στο πετσί μας! Μας κακομεταχειρίζονται και μας κακοποιούν αναιδέστατα, χωρίς καμμιά αναστολή. Αν υποθέσουμε, ότι ακόμη και αν έτσι είχαν τα πράγματα εδώ στο Ιερό Προσκύνημα της Τρυπητής ακόμη και τότε μια συντηρητική εφημερίδα θα τα παρουσίαζε με ένα σεβασμό στα εκκλησιαστικά πρόσωπα και με μιά κάποια διστακτικότητα, ώστε να μη βλάπτεται η Εκκλησία. Ο ρεπόρτερ ας πάρει μερικά μαθήματα ευπρεπείας από το σημερινό φύλλο της εγκρίτου και ιστορικής εφημερίδος των Πατρών "Πελοπόννησος¨ και ας θαυμάσουν την επιδεξιότητα και κυρίως το ηθος της Δημοσιογράφου. Αναφέρεται στα δημοσιεύματα του Ελ. Τύπου, αλλά με σεβασμό στο θεσμό και στα εκκλησιαστικά πρόσωπα. Δεν σκυλλεύει το ιερό σώμα της Εκκλησίας! Δεν αλλοιώνει την ειδησεογραφία, αλλά και δεν δολοφονεί την υπόληψη ενός Ιεράρχη.

Δυστυχώς όμως μπροστά στον πειρασμό του κέρδους χάθηκε πια η αιδώς! Ζούμε και πάλι το βάρβαρο δόγμα "ο θάνατός σου η ζωή μου". Η εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος δεν σεβάσθηκε την διακονία ενός Αρχιερέως, ο οποίος αριθμεί τριάκοντα τρία (33) έτη 'Αρχιερωσύνης, όλα δε μαζί σαράντα οκτώ (48) χρόνια εντίμου διακονίας μέσα στην Εκκλησία!

Εμείς αντιδράσαμε αμέσως! Καταγγείλαμε τά όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα ως ¨ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ". Προσκαλέσαμε τον δημοσιογράφο να έλθει αυτοπροσώπως στο Αίγιο καί να ερευνήσει, αναζητώντας την αλήθεια. Αν αποδείξει, ότι επιχειρούμε δραστηριότητeς μέ "σκεπτικό Mall", τότε εμείς θα υποβάλουμε αμέσως την παραίτησή μας και θα εξέλθουμε της ενεργού διακονίας στην Εκκλησία! Αυτή ήταν και παραμένει η υπερήφανη απάντησή μας στην δημοσιογραφική κακοήθεια! Τώρα πλέον περιμένουμε την απάντηση. Γνωρίζω πως είναι τρέλλα να τα βάζεις με τα πανίσχυρα ΜΜΕ, τα ηλεκτρονικά και τα έντυπα. Αλλά χρειάζονται και κάποιοι "τρελλοί¨ για το Χριστό μας και για την Εκκλησία μας! Κι εγώ θέλω να είμαι ένας απ αυτούς!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Παρασκευή, 22 Μαΐου 2009


ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ
ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ
ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 21ης Μαΐου 2009
α. ἀ 42/2009 Ἐν Αἰγίῳ τῇ 21η Μαΐου 2009

ΚΑΚΟΗΘΕΙΕΣ & ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΨΕΥΔΗ!


Στο σημερινό φύλλο της εφημερίδος «Ελεύθερος Τύπος» δημοσιεύεται ρεπορτάζ
με τίτλο: «Από οίκος Θεού....οίκος εμπορίου η Παναγία η Τρυπητή στο Αίγιο».
Η απάντησή μας είναι απλή και ξεκάθαρη.
1. Από το κείμενο του συντάκτη του ρεπορτάζ ΟΥΔΟΛΩΣ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ο τίτλος, επομένως και ο ισχυρισμός του κ. δημοσιογράφου, ο δε παραλληλισμός των επιχειρουμένων βελτιώσεων στο κτιριακό συγκρότημα της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο με τα πολυκαταστήματα «Mall» δεν είναι απλώς ατυχής. Είναι βλάσφημος και συκοφαντικός.
2. Σε πολύ σοβαρά ζητήματα χρέος του δημοσιογράφου είναι η διασταύρωση των πληροφοριών. Πλην όμως ο κ. Παναγιωτάκος δεν υποβλήθηκε στον κόπο να ζητήσει και τη δική μας άποψη. Δέχθηκε πληροφορίες και υπέκυψε σε πληροφοριοδότες, οι οποίο προφανώς ήθελαν να εκθέσουν την Εκκλησία. Άρα ο τίτλος «από οίκος Θεού ...οίκος εμπορίου» είναι άδικος, το δε δημοσίευμα ψευδέστατο και παντελώς απαράδεκτο.
3. Πράγματι η Ιερά Μητρόπολις ενδιαφέρεται να αναπλάσει το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και να επιλύσει χρονίζοντα ζωτικά προβλήματα προσπελάσεως, ένεκα των οποίων σήμερα είναι αδύνατη η προσπέλαση σε άτομα με κινητικά προβλήματα, με ειδικές ανάγκες και γενικώς σε ηλικιωμένους. Υπάρχουν διακόσια περίπου σκαλοπάτια! Απευθυνθήκαμε λοιπόν σε ένα πολύ σοβαρό Γραφείο Μελετη-τών της Θεσσαλονίκης, όπου συνεργάζονται δέκα επιστήμονες μεγάλου κύρους, έμπειροι στην αποκατάσταση Μνημείων και στον έγκριτο Ναοδόμο κ. Δημ. Χρηστίδη.



4. Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο συνεδρίασε προχθές Τρίτη 19/05/09 και ασχολήθηκε και με τον φάκελλο της ΤΡΥΠΗΤΗΣ. Μέχρι και αυτή την στιγμή το ΚΑΣ δεν μας έχει γνωστοποιήσει γραπτώς τις απόψεις του. Επομένως ό,τι λέγεται και ὀ,τι γράφεται κινδυνεύει να χαρακτηρισθή αυθαίρετο. Πλην όμως σύμφωνα με τις δικές μας πλη-ροφορίες ο Φάκελλος ΔΕΝ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ, όπως ισχυρίζεται το δημοσίευμα. Το Αρχαιολογικό Συμβούλιο, καθ’ ὅ είχε δικαίωμα, προέβη σε παρατηρήσεις επί των σχεδίων και υποδείξεις, τις οποίες με πολύ ενδιαφέρον αναμένουμε για να ενημε-ρωθούμε επισήμως και να τις εφαρμόσουμε. Η παρατήρηση π.χ. ότι δεν χρειάζεται δεύτερο καμπαναριό ή δεύτερο ασανσέρ ή ότι πρέπει να περιορισθή η αύξηση του όγκου του κυρίως Ναού, δεν μπορούν να θεωρηθούν επαναστατικές. Οπωσδήποτε όμως δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, όσα ισχυρίζεται ο συντάκτης του άρθρου, όταν γράφει: «Τα Μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου δεν πίστευαν στα αφτιά τους όταν άκουσαν την πρόταση των μελετητών που προέβλεπε να δημιουργηθούν στην ευρύτερη περιοχή του ναού υπόγειο πάρκινγκ για πούλμαν, δύο ασανσέρ-καμπαναριά, κυλιόμενες σκάλες, καταστήματα».

5. Με περισσή αγωνία αναμένουμε να δούμε τον τρόπο με τον οποίο το ΚΑΣ θα αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσπελάσεως στο Ιερό Προσκύνημα ατόμων με αναπηρίες, η με κινητικά προβλήματα και γενικώτερα των ηλικιωμένων, οι οποίοι θέλουν να φθάσουν στην ιερά Εικόνα της Παναγίας για να προσευχηθούν και να προσκυ-νήσουν. Πως θα μπορέσουν να παρακάμψουν τα διακόσια περίπου σκαλοπάτια; Πως θα λυθή αυτό το πρόβλημα ιδιαίτερα σήμερα, που ο μέσος όρος ζωής έχει αυξηθή κατά πολύ! Δικαίωμα προσκυνητού έχουν και όσοι έφθασαν το ογδοηκοστό, ακόμη δε και το ενενηκοστό έτος της ηλικίας τους. Το ΚΑΣ καλείται να δώσει την λύση! Κι εμείς την αναμένουμε με αγωνία.
6. Ένα δεύτερο, εξ ίσου σημαντικό, πρόβλημα είναι η ασφάλεια των προσκυνητών καθώς, εξερχόμενοι του Ιερού Προσκυνήματος, βρίσκονται αποτόμως στο οδόστρω-μα της Επαρχιακής οδού Πατρών-Κορίνθου, η οποία παρουσιάζει πυκνή κίνηση οχημάτων. Ώστε λοιπόν μια εσοχή, η οποία δημιουργείται από τους Μελετητές στην είσοδο του Ιερού Προσκυνήματος, παρακάμπτει τον κύριο οδικό άξονα και με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Στον προσκυνητή παρέχεται πλέον η δυνατότης να προσεγγίσει με ασφάλεια το χώρο του Ιερού Προσκυνήματος· στον οδηγό ταξί να αποβιβάσει με ασφάλεια τους επιβάτες· στον περαστικό να στα-θμεύσει για λίγο το
αυτοκίνητό του σ΄ένα περιωρισμένο χώρο σταθμεύσεως, χωρητικότητος δέκα περίπου οχημάτων, και να ανέλθει την κλίμακα για να προσκυνήσει. Η λύση αυτή
είναι επίσης αναγκαία κατά την τέλεση των Μυστηρίων Γάμου και Βαπτίσεως, όπου τόσον οι χριστιανοί όσο και οι εμπλεκόμενοι επαγγελματίες (φωτογράφοι, ανθοπώλες κλπ.) πρέπει να μεταφέρουν στο Ναό τις μπομπονιέρες, τα δώρα του Γάμου, τα άνθη, τα φωτιστικά κλπ., χωρίς να διασχίζουν τον κεντρικό άξονα της επαρχιακής οδού με κίνδυνο της ζωής τους. Έτσι λοιπόν ένα στεγασμένο ισόγειο χώρο αποβιβάσεως επιβατών και σταθμεύσεως οχημάτων ο ρεπόρτερ βάπτισε με τον πομπώδη τίτλο «υπόγειο πάρκινγκ για πούλμαν ..και καταστήματα» χάριν εντυπώσεων.
7. Οι κυλιόμενες σκάλες, (για την ακρίβεια είχε σχεδιασθεί μια κυλιόμενη σκάλα, που θα λειτουργούσε στη μία πλευρά της ανόδου), ήταν πράγματι στον αρχικό σχεδιασμό μας. Η λύση αυτή όμως μετά ταύτα απορρίφθηκε από την Ιερά Μητρόπολη για δύο κυρίως λόγους: επειδή θα ήταν μια πρόκληση στο μάτι του προσκυνητή, και επειδή επίσης θα ήταν πολυδάπανη στη συντήρησή της. Τα σχέδια όμως είχαν ήδη υποβληθεί, οπότε η διόρθωση θα ανεκοινούτο από τους Μελετητές διά ζώσης φωνής στο ΚΑΣ, όπως και έγινε.
8. Σήμερα δίπλα στο κτίσμα του κυρίως Ναού ευρίσκονται κάποια νεώτερα προσκτί-σματα του έτους 1950, τα οποία είναι εντελώς αταίριαστα και πολύ ακαλαίσθητα. Αυτά τα προσκτίσματα πρέπει να κατεδαφισθούν. Έλα όμως που στις μεταγενέστερες και ακαλαίσθητες αυτές προσθήκες λειτουργούν ήδη μια Αίθουσα Υποδοχής Προσκυνητών και μια μικρή Έκθεση ειδών ευλαβείας, αναγκαίοι χώροι και συνήθη πράγματα σε όλα ανεξαιρέτως τα ιερά Προσκυνήματα και τα Μοναστήρια της Ελλάδος. Εφόσον λοιπόν οι χώροι αυτοί θα
κατεδαφισθούν, κάπου πρέπει να δημιουργηθεί μια άλλη Αίθουσα Υποδοχής Προσκυνητών και μία Έκθεση ειδών ευλαβείας. Οι χώροι αυτοί δημιουργούνται στο πρανές μπροστά από το κεντρικό κτίριο και είναι κρυμμένοι μέσα στο πράσινο!
Γιατί άραγε τόση κακοήθεια; Πού είναι τα καταστήματα, και μάλιστα τύπου “Mall”, για τα οποία ομιλεί ο κ. δημοσιογράφος; Σε πολύ ευαίσθητα ζητήματα χρειάζεται περισσότερη σοβαρότης και μεγαλύτερη εντιμότης! Είναι απαράδεκτη η διατύπωση «Μελέτη με σκεπτικό «Μall», την οποία χρησιμοποιεί ο κ. Πάνος Παναγιωτάκος, συντάκτης του ρεπορτάζ. Δεν εκφράζει την πραγματικότητα. Είναι συκοφαντία!
9. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ως Ποιμενάρχης αυτού του τόπου έχει συσσωρεύσει την εμπειρία τριάκοντα και πλέον ετών διακο-νίας, την οποία εκφράζουν τα σχέδια αυτά. Δεν είναι άλλωστε οι πρώτες, ούτε και οι μοναδικές αλλαγές, βελτιώσεις και δυναμικές επεμβάσεις, τις οποίες κατά την διάρκεια της ποιμαντορίας του έχει εφαρμόσει στο Ιερό Προσκύνημα και τις οποίες έχει αποδεχθή και έχει επικροτήσει ολόκληρη η χριστιανική Κοινωνία της περιοχής. Με τα υποβληθέντα στο ΚΑΣ σχέδια ο Σεβασμιώτατος επιδιώκει να δώσει οριστική λύση σε ωρισμένα χρηστικά προβλήματα, ώστε η προσέγγιση στην θαυματουργό και πανίερη Εικόνα της Παναγίας μας να καταστεί προσιτή σε όλους, μάλιστα δε στα άτομα με ειδικές ανάγκες και στους ηλικιωμένους, οι οποίο σήμερα ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΘΑΣΟΥΝ εκεί! Ας σημειωθή δε ὀτι όλα αυτά τα σχέδια ο Μητροπολίτης μας δεν τα προώθησεν ούτε αυθαιρέτως ούτε και αυτοβούλως. Τις σκέψεις του έθεσε υπ’ όψει των αρμοδίων Αρχών. Ενημερώθηκαν αμέσως η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Νομού Αχαΐας, ο Δήμος Αιγίου και η Κοινωνία του Αιγίου. Στα νέα σχέδια δόθηκε εγκαίρως μεγάλη δημοσιότητα. Υψώθηκαν γιγαντοαφίσες στην πόλη, διανεμήθηκαν ενημερωτικά έντυπα κλπ. Τέλος κάλεσε όλους να εκφέρουν τη γνώμη τους.
10. Οι έχοντες αντιρρήσεις ήσαν ελάχιστοι. Αυτοί, από λόγους αντιπαλότητος, ΔΕΝ είδαν το ζήτημα από την αληθινή του διάσταση! Δεν διατύπωσαν μια αντιπρόταση! Δεν μας έδωσαν μια άλλη λύση! Δεν ασχολήθηκαν με τα άτομα, που έχουν κινητικά προβλήματα! Απλώς πολέμησαν μια ενέργεια του Μητροπολίτου. θέλοντας να μειώσουν το πρόσωπό του, ωμίλησαν πρώτοι για καταστήματα και εμπορικές επιχειρήσεις. Είπαν όμως ψέματα! Αλλά το ψέμα ευκόλως μεν αναπαράγεται, αλλά δεν στεριώνει! Ο καιρός θα φανερώσει τους συκοφάντες! Τα γεγονότα θα αποδείξουν για μια ακόμη φορά ότι η Ιερά Μητρόπολις αγωνίζεται για τον άνθρωπο και όχι για το χρήμα! Ας μη ξεχνάμε, ότι «όποιος γελάει τελευταίος, γελάει καλύτερα!»
11. Τέλος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας προέβη σήμερα στην παρακάτω
δήλωση:
«Προσκαλώ και προκαλώ τον συντάκτη του ρεπορτάζ δημοσιογράφο κ. Παναγιωτάκο και την Διεύθυνση της Συντάξεως, δηλ. τους κ.κ. Γ. Μαντέλα και Α. Σκυλλάκο, να έλθουν αμέσως στο Αίγιο και να ερευνήσουν για να διαπιστώσουν με τα δικά τους μάτια την πραγματική κατάσταση. Εάν αποδείξουν ότι το δημοσίευμα απέδωσε την πραγματική εικόνα και ότι όσα επιχειρούμε εδώ στον ιερό αυτό χώρο γίνονται με «σκεπτικό “Mall”», όπως εγράφη, τότε εγώ θα υποβάλω την παραίτησή μου και θα αποσυρθώ της ενεργού διακονίας από την Εκκλησία. Εάν όμως διαπιστώσουν, ότι έσφαλαν, τότε ας αναλάβουν να δημοσιεύσουν μία απλή επανόρθωση στην έγκριτη εφημερίδα τους «Ελεύθερος Τύπος» προς αποκατάσταση της αληθείας. Το αντάλλαγμα βεβαίως είναι δυσανάλογο. Φανερώνει όμως την αγανάκτηση της ψυχής μου».

ΕΚ ΤΗΣ Ι­Ε­ΡΑΣ ΜΗ­ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΕ­ΩΣ