Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ-ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΣΥΝΤΑΓΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟ
______Αν θέλετε να ξεφύγουμε λίγο από τα τετριμμένα, παρακαλώ να σκύψτε με προσοχή στο παρακάτω κείμενο, το οποίο μας παρέχει μια σωτήρια συνταγή ζωής. Προέρχεται από τόν γλαφυρό λόγο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
+ Ο Καλαβρύτων & Αιγιαλείας Αμβρόσιος
4 Ιανουαρίου 2010
****************


Θα σου πάει καλά όλη η χρονιά, όχι αν μεθάς την πρώτη του μηνός, αλλά αν και την πρώτη του μηνός και κάθε μέρα κάνεις αυτά πού ἀρέσουν στό Θεό. Διότι η ημέρα γίνεται κακή ή καλή όχι από τη δική της φύση, αφοῦ δεν διαφέρει η μιά μέρα από την άλλη, αλλά από τη δική μας επιμέλεια ή ραθυμία. Άν κάνεις την αρετή, σου έγινε καλή η μέρα. Άν κάνεις την αμαρτία, έγινε κακή και γεμάτη κόλαση. Αν
εμβαθύνεις σ' αυτά κι έχεις αυτές τις διαθέσεις, θά 'χεις καλή όλη τή χρονιά κάνοντας κάθε μέρα προσευχές, ελεημοσύνες. Αν όμως αμελείς την προσωπική σου
αρετή κι ἐμπιστεύεσαι την εὐφροσύνη της ψυχής σου στις αρχές των μηνών και στους αριθμούς των ἡμερών, θα ερημωθείς απ' όλα τα αγαθά σου. Αυτό, λοιπόν, επειδή το αντιλήφθηκε ο διάβολος κι επειδή φροντίζει να καταλύσει τους κόπους μας για την αρετή και να σβήσει την προθυμία της ψυχής, μας έμαθε να βάζουμε στις μέρες την ετικέτα της ευτυχίας ή της δυστυχίας. Ένας πού ἔπεισε τον ἑαυτό του ότι η ημέρα είναι κακή ή καλή, ούτε στην κακή θα φροντίσει για καλά έργα, διότι τάχα άδικα τα κάνει όλα και χωρίς σε τίποτα να ωφελήσει, εξαιτίας της κακορρίζικης ημέρας· ούτε στην καλή πάλι θα το κάνει αυτό, διότι τάχα σε τίποτα δεν τον εμποδίζει η προσωπική του ραθυμία, εξαιτίας της καλορρίζικης ἡμέρας, κι έτσι και από τις δύο πλευρές θα προδώσει τη σωτηρία του. Κι άλλοτε μεν διότι δήθεν ανώφελα κοπιάζει, ἀλλοτε διότι δήθεν περιττά, θα ζήσει μέσα στην αργία και την πονηριά.
Γνωρίζοντας, λοιπόν, αυτό πρέπει να ἀποφεύγουμε τις μεθοδείες του διαβόλου και
να βγάλουμε από το νοῦ μας αυτήν την ιδέα και να μη προσέχουμε τις μέρες ούτε να μισούμε τη μιά και ν' αγαπούμε την άλλη...Ο χριστιανός δεν πρέπει να γιορτάζει μόνο μήνες ούτε πρωτομηνιές ούτε Κυριακές, αλλά σ' όλη του τη ζωή να έχει τη γιορτή που του πρέπει. Και ποιά γιορτή του πρέπει; Ας ακούσουμε τον Παύλο που λέει· «Ώστε εορτάζωμεν μη εν ζύμη παλαιά, μηδέ εν ζύμη κακίας και πονηρίας, αλλ' εν αζύμοις ειλικρινείας και αληθείας» (Α΄ Κο 5,8).Όταν λοιπόν έχεις καθαρή τη συνείδηση, έχεις πάντα γιορτή· τρέφεσαι με καλές ελπίδες και εντρυφάς στην προσδοκία των μελλόντων αγαθών· όπως, όταν δεν έχεις παρρησία κι έχεις πέσει σε πολλά αμαρτήματα, ακόμη κι άν είναι μύριες γιορτές και πανηγύρια δεν θα 'σαι σε καθόλου καλύτερη θέση από εκείνους πού πενθοῦν. Διότι, τι όφελος έχω εγώ από τη λαμπρή μέρα, όταν την ψυχή μου τη σκοτίζει η συνείδηση; Άν λοιπόν θέλεις νά 'χεις και κάποιο κέρδος από την πρωτομηνιά, κάνε το εξής. Όταν βλέπεις ότι συμπληρώθηκε ο χρόνος, ευχαρίστησε τον Κύριο, διότι σε έβαλε σ' αυτήν την περίοδο των ετών. Δημιούργησε κατάνυξη στην καρδιά σου, ξαναλογάριασε τον χρόνο της ζωής σου, πες στον εαυτό σου· Οι μέρες τρέχουν και περνούν, τα χρόνια συμπληρώνονται, πολύ μέρος του δρόμου προχωρήσαμε. Άραγε τι καλό κάναμε; Μήπως άραγε φύγουμε από δω άδειοι κι απογυμνωμένοι από κάθε αρετή; Το δικαστήριο είναι κοντά, η ζωή μας τρέχει προς το γήρας.

(Ιω. Χρυσοστόμου, Λόγος εν ταις Καλένδαις, PG 48,955-956).