Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ

ΚΤΙΣΜΑΤΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ

______Παραδίδουμε στην ευρύτερη δημοσιότητα ένα διάβημα, το οποίο αναφέρεται σε ένα ζωτικής σημασίας ζήτημα της πόλεως. Πρόκειται για μερικά "αυθαίρετα" προσκτίσματα, τα οποία πρό πολλών ετών ανηγέρθησαν στην παραλία του Αιγίου, εκεί όπου ἀλλοτε υπήρχαν εργοστάσια επεξεργασίας και αποθήκες σταφίδας, και τα οποία με ενέργειες του αειμνήστου Δημάρχου Γεωργίου Παναγοπούλου κατεδαφίσθηκαν (1978) και με τον τρόπο αυτό απελευθερώθηκε η παραλιακή ζώνη της πόλεως. Ο χώρος αυτός ιδιοκτησιακά ανήκει στο Δήμο Αιγίου.
______Εκεί οι καταστηματάρχες, που διατηρούν επιχειρήσεις εστιάσεως, κυρίως δε αναψυκτήρια, δημιούργησαν προέκταση του καταστήματός των στην παραλιακή ζώνη με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε η περιοχή αναδείχθηκε! Έκτοτε αποτελεί τό "στέκι"της Αιγιώτικης Κοινωνίας, συγχρόνως δε και το κόσμημα της πόλεως.
_____Τώρα τελευταία δημιουργήθηκε θόρυβος, ότι τά κτίσματα αυτά, που δεν αποτελούν μόνιμες κατασκευές, χαρακτηρίσθηκαν "αυθαίρετα" και γι΄αυτό κατεδαφιστέα. Μάλιστα τα συνεργεία κατεδαφίσεων έχουν ανακοινώσει, ότι την 15ην Ιουνίου θα αρχίσουν το έργο τους.
_______Ταπεινά φρονούμε, ότι η απόφαση αυτή είναι μεν νόμιμη, αλλά καί πέρα για πέρα λανθασμένη! Είναι καταστροφική για τό Αίγιο. Γι αυτό και απευθύνουμε έκκληση, ώστε να ματαιωθή η κατεδάφιση. Πολλώ μάλλον διότι ως πληροφορούμεθα, ότι τό Δημοτικό Συμβούλιο έχει ήδη ἐκπονήσει Μελέτη για την νομιμοποίηση των κατασκευών, η Μελέτη έχει εγκριθή από τό Δημοτικό Συμβούλιο Αιγίου, τώρα δε ευρίσκεται στη διαδικασία επικυρώσεώς της από τα αρμόδια Διοικητικά Όργανα.
______Επειδή ο Επίσκοπος, ως γνήσιος Πατέρας και Ποιμήν πνευματικός, δεν μπορεί να παραμένει αδιάφορος για τα βιοτικά προβλήματα των χριστιανών του, ελάβαμε την πρωτοβουλία να απευθύνουμε την παρακάτω έκκληση, με την ευχή η παράκλησή μας να μη πέσει στο κενό. Και όλα αυτά το καλό του Αιγίου!
+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010
********


__________________________α.ἀ 39/2010 Ἐν Αἰγίῳ τῇ 8 Ιουνίου 2010

ΠΑΤΡΙΚΗ και ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΗ _

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Αμβρόσιος προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:
« Έχει ανακοινωθεί ήδη ότι στις 15 Ιουνίου ε.έ. ειδικά συνεργεία της Πολεοδομίας, έπειτα από την υπ’αριθμ. πρωτ. 456/20.04.2010 Απόφαση του κ. Νομάρχου Αχαΐας, πρόκειται να προβούν στην κατεδάφιση των γνωστών στεγάστρων κλπ λυομένων κατασκευών, οι οποίες έχουν κατασκευασθεί επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής από τους καταστηματάρχες των αναψυκτηρίων που υπάρχουν και λειτουργούν στον παραλιακό χώρο του Αιγίου.
Το ζήτημα αυτό εκφεύγει της αρμοδιότητός μας. Παρά ταύτα επειδή είναι ένα ζήτημα, που ενδιαφέρει προεχόντως τους Αιγιώτες, την πόλη, και όχι τόσο τους καταστηματάρχες, επιθυμώ να απευθύνω δημοσίως μια θερμή παράκληση, μια έκκληση, στα αρμόδια διοικητικά όργανα, δηλ. στο κ. Νομάρχη Αχαΐας, στο κ. Δήμαρχο Αιγίου και στο κ. Προϊστά-μενο της Πολεοδομίας Αιγίου να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να μη προβούν στην κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών.
Διότι:
· Με τις κατασκευές αυτές έχει διαμορφωθεί τέλεια ο παραλιακός χώρος με αποτέλεσμα η παραλία του Αιγίου στο κομμάτι αυτό να αποτελεί το πιο όμορφο κομμάτι του Αιγίου.
· Μετά την κατεδάφιση ο παραλιακός χώρος είναι βέβαιο, ότι θα καταστεί «όνειδος» για την πόλη, χώρος ερειπίων και σκουπιδιών! Ένα μικρό δείγμα περί του τι πρόκειται να ακολουθήσει έχουμε από την πρώτη ήδη κατεδάφιση. Δείτε τι συμβαίνει στη συμβολή των οδών Ζωοδόχου Πηγής και Μιχαλοπούλου. Εάν η πόλη έχει ανάγκη από ένα σκουπιδότοπο σε κεντρικό σημείο, τότε ασφαλώς η κατεδάφιση θα συμβάλει αποφασιστικά στη δημιουργία του!
· Στον παραλιακό χώρο καταφεύγει σχεδόν όλο το Αίγιο για να απολαύσει το καφεδάκι του σε ένα χώρο πολιτισμένο και προ πάντων ελκυστικό! Επομένως αυτοί που θα ζημιωθούν δεν είναι τόσο οι επαγγελματίες, που έχουν τα καταστήματα, όσο ο Αιγιώτικος Λαός.
· Το αξιοθαύμαστο είναι ότι στην παραλία του Αιγίου, εκεί στο κομμάτι της οδού Ζωοδόχου Πηγής, όπως μας πληροφορούν, έρχονται επισκέπτες από την Πάτρα, ακόμη και από το Μεσολόγγι, οι οποίοι με την παρουσία τους ενισχύουν οικονομικώς την πόλη μας. Δεν είναι λοιπόν κρίμα μια πόλη, που δεν διακρίνεται για την προσέλκυση τουριστών, να διώχνει και τούς λιγοστούς που την επισκέπτονται εκεί στην παραλία;
· Η Χώρα μας διέρχεται περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσεως. Με την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών της παραλίας θα προστεθούν μερικές ακόμη δεκάδες ανέργων στις χιλιάδες που υπάρχουν ήδη. Ποιός μπορεί να αναλάβει αυτή την ευθύνη; Θα εισπράξει την αγανάκτηση τόσων οικογενειών!
· Οι Νόμοι ψηφίζονται για να διευκολύνουν την ζωή των πολιτών. Όταν όμως ο Νόμος εφαρμόζεται στα ακραία όριά του, τότε δημιουργεί κοινωνικές αδικίες. Γι αυτό και οι Ρωμαίοι έλεγαν το γνωστό “maximum jus, maxima injuria”, δηλ. το μέγιστο δίκαιο είναι μεγίστη αδικία! Ώστε λοιπόν η ακραία εφαρμογή του δικαίου στην περίπτωση της παραλιακής ζώνης συνιστά αδικία!
· Σκεφθείτε για λίγο τα παραλιακά νυκτερινά κέντρα της παραλίας του Φαληρικού Δέλτα στην Αττική, τα οποία όλο κατεδαφίζονται και παρά ταύτα παραμένουν ακλόνητα στη θέση τους! Τα παραλιακά του Αιγίου θα μας μαράνουν:
· Γι’ αυτό λοιπόν ως Ποιμενάρχης αυτού του ιστορικού τόπου, ο οποίος μαστίζεται από την ανεργία απευθύνω δημοσίως έκκληση προς κάθε αρμόδιο παράγοντα: Μη προβείτε στην κατεδάφιση των κτισμάτων. Σε μια ώρα που η Ελλάδα κινδυνεύει να κηρυχθεί σε κατάσταση πτωχεύσεως, μη προσθέτετε προβλήματα. Αφήστε κάποιους κυρίως νέους ανθρώπους να κερδίζουν το ψωμί τους τίμια με τον τίμιο ιδρώτα τους. Μη τους σπρώχνετε στην ατιμία ή στο ακόμη και στο έγκλημα. Μόλις χθες δυο αδελφές, κορίτσια 16 και 12 ετών, αποπειράθηκαν να ληστέψουν ένα αδύναμο γέροντα 80 ετών, συνταξιούχο του ΟΓΑ και τελικά, επειδή εκείνος αντιστάθηκε, τον κατακρεούργησαν με μαχαίρι!
· Λυπηθείτε τα νιάτα του Αιγίου! Βιώνουν την απόγνωση από την εγκατάλειψη του Κράτους, από τον εμπαιγμό της Κρατικής Μηχανής. Έχουν κάνει σπουδές πανεπιστημιακού επιπέδου, ακόμη και μεταπτυχιακές, και όμως παραμένουν άνεργοι! Δουλεύουν ως σερβιτόροι για να κερδίσουν κάτι. Έχουν δοκιμασθεί σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και όμως ΔΕΝ διορίζονται! Όλα αυτά τα παιδιά μας, τα δικά μας παιδιά, οι νέοι μας και οι νέες μας, συναντώνται λοιπόν εκεί στα Bar της παραλίας για να παρηγορηθούν και να πάρουν μια αναπνοή! Μη προσθέτετε απελπισία στην απελπισία τους!
· Μια τελική παράκληση: Αν τελικά εν σας έπεισα· αν πρέπει να κατεδαφισθούν οπωσδήποτε οι κατασκευές αυτές, σας ικετεύω: αφήστε να περάσει το καλοκαίρι και κάμετε την κατεδάφιση τον Νοέμβριο. Είναι το ελάχιστο, που θα μπορούσατε να κάμετε.
+ Ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος»

ΕΚ ΤΗΣ Ι­Ε­ΡΑΣ ΜΗ­ΤΡΟ­ΠΟ­ΛΕ­ΩΣ