Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

« Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΕΛΙΣΣΑΙΟΣ »
Προσθήκη λεζάντας
Ο προφήτης Ελισσαίος ήταν γιος του μεγαλοκτηματία Σαφάτ, από το χωριό Αελμούθ ή Αβελμεολά. Τον Ελισσαίο συναντάμε μέσα στην Παλαιά Διαθήκη σαν μαθητή του Προφήτη Ηλία, από τον οποίο χρίστηκε προφήτης και συνεχιστής του έργου του κατόπιν εντολής από το Θεό (Γ' Βασιλέων 19,16-21). Όταν εκείνος με θαυμαστό τρόπο έφυγε προς τον Κύριο, ο Ελισσαίος συνέχισε το προφητικό έργο του Ηλία, και μάλιστα με πολλά θαύματα.
Ο προφήτης Ηλίας φεύγοντας από το όρος Χωρήβ συνάντησε στο δρόμο του τον Ελισσαιέ (Ελισσαίο), ενώ αυτός όργωνε το χωράφι του με δώδεκα ζεύγη βοδιών. Καθώς περνούσε ο Ηλίας κοντά στον Ελισσαίο, έριξε πάνω το μανδύα του που ήταν σύμβολο της εκλογής του ως διάδοχός του. Ο Ελισσαίος άφησε το όργωμα στο χωράφι, αποχαιρέτησε τους οικείους του και ακολούθησε τον Ηλία (Γ' Βασιλέων 19,19-21). Αργότερα είδε τον Ηλία να μεταφέρεται με ανεμοστρόβιλό πάνω σε πύρινη άμαξα στους ουρανούς (Δ' Βασιλέων 2,1-12). Συνέχισε το έργο του και αναδείχθηκε σ' έναν από τους μεγαλύτερους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης.
Ο Ελισσαίος εκτός από προφήτης έγινε όργανο πολλών θαυματουργικών επεμβάσεων του Θεού. Συγκεκριμένα πολλαπλασίασε το λάδι και γέμισε τα δοχεία της φτωχής χήρας (Δ' Βασιλέων 4,3-7).  Κάποτε ήλθε στον Ελισσαίο μια χήρα γυναίκα, που πριν λίγο είχε χάσει τον άνδρα της, και του λέει, "Ο άνδρας μου πέθανε και συ γνωρίζεις ότι σεβόταν το Θεό. Και όμως, ένας άσπλαχνος δανειστής του ήλθε τώρα και, επειδή δεν έχουμε να τον πληρώσουμε, ζητάει να πάρει τους γιους μου δούλους του". Ο Ελισσαίος συγκινημένος της είπε, "Τι μπορώ να σου κάνω; Πες μου, τι έχεις στο σπίτι σου"; Η χήρα του απάντησε, "Τίποτα. Μόνο ένα αγγείο λάδι". Τότε ο Ελισσαίος της λέει να πάει να δανειστεί από τους γείτονες όσα μπορεί περισσότερα άδεια αγγεία. Έπειτα, να κλείσει την πόρτα του σπιτιού της, και μαζί με τους γιους της να γεμίσουν τα αγγεία αυτά από το δικό τους αγγείο με λάδι. Έτσι και έγινε. Αφού δανείστηκε πολλά άδεια αγγεία, τα γέμισε με λάδι από το δικό της, που στο τέλος βρέθηκε και αυτό γεμάτο! Έτσι, πούλησε την άφθονη εκείνη ποσότητα λαδιού, πλήρωσε το χρέος και έμειναν αρκετά χρήματα γι' αυτήν και τα παιδιά της.
Ακόμη όταν ανέβαινε στη Βαιθήλ στο δρόμο του συνάντησε κάποια παιδιά τα οποία άρχισαν να τον κοροϊδεύουν επειδή ήταν φαλακρός. Τότε ο Ελισσαίος τα καταράστηκε και αμέσως δύο αρκούδες βγήκαν από το δάσος και κατασπάραξαν σαράντα δύο από τα παιδιά (Δ' Βασιλέων 2,23-24). Σε ένα άλλο θαύμα προμήθευσε νερό τους Εβραίους που πολεμούσαν τους Μωαβίτες (Δ' Βασιλέων 3,9-20). Επίσης ανάστησε το γιο της Σουναμίτισσας (Δ' Βασιλέων 4,17-37), θεράπευσε το στρατηγό της Συρίας Νεεμάν από τη λέπρα (Δ' Βασιλέων κεφ. 5), έκανε το σιδερένιο τσεκούρι να επιπλεύσει (Δ' Βασιλέων 6,1-7), προφήτευσε το θάνατο του Βεν-αδάδ (Δ' Βασιλέων 8,7-15), κ.α. Ακόμα και μετά το θάνατό του, ο νεκρός που θάφτηκε στον ίδιο τάφο, αναστήθηκε μόλις ακούμπησε τα οστά του (Δ' Βασιλέων 13,21).
Πριν πεθάνει όταν ο βασιλιάς του Ισραήλ Ιωάς πήγε να τον επισκεφτεί, ο Ελισσαίος προφήτευσε ότι ο Ιωάς θα νικούσε τους Σύριους (Δ' Βασιλέων 13,14-18), κάτι που αργότερα έγινε πραγματικότητα.
Ο Ελισσαίος πέθανε επί βασιλέως Ιωάς και τον έθαψε με πολύ θρήνο ο λαός του Ισραήλ στη Σεβαστούπολη της Σαμάρειας. Ο Ελισσαίος είχε και έναν υπηρέτη, το Γιεζεί (Γεχαζί). Η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του στις 14 Ιουνίου.


 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 
ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ

Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου


ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~