Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΦΥΓΕ ΠΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ!

ΕΙΣ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟΝ ΑΙΩΝΙΟΝ

 ΕΚΟΙΜΗΘΗ Η ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΜΑΣ !

_________Η Χρυσαυγή Αγγελακοπούλου, από τον Πριόλιθο των Καλαβρύτων. Μια αγγελική ψυχή! Ένας άνθρωπος αφιερωμένος ολοκληρωτικά στο έργο της τοπικής μας Εκκλησίας! Για είκοσι πέντε και πλέον χρόνια ήταν η ψυχή του Καλλιμανοπουλείου Γηροκομείου μας στα Καλάβρυτα! Αγωνιούσε για όλους καί για όλα! Πρώτη ξυπνούσε, τελευταία κοιμόταν! Από τήν πρώτη ώρα της οργανώσεως της λειτουργίας του Γηροκομείου μας, ήδη από αυτό το στάδιο της προετοιμασίας του, εγκαταστάθηκε εκεί, μαζί με τον έτερο άγγελο της προσπαθείας μας, την Αδαμαντία Μπουρδή, την γνωστή μας Διαμάντω, και έκτοτε αφιερώθηκε ολοκληρωτικά στο έργο του Καλλιμανοπουλείου! Ουδέποτε έλαβε έστω καί ένα ευρώ ως αμοιβήν! Ήτο ένας αμισθος υπηρέτης του Θεού και των ανθρώπων! Ουδέποτε έλαβε άδειαν για να ξεκουρασθή! Ουδέποτε εζήτησε κάτι για τον εαυτό της! Ουδέποτε προέβαλε τόν εαυτό της ως "κάποιόν τι"! 'Εμενε στην αφάνεια!  Έδωσε ολοκληρωτικά τον εαυτό της στο έργο της Εκκλησίας! Έγινε ολοκαύτωμα στο βωμό της αγάπης προς τον Θεό! 

_________Γι' αυτό και ο Χριστός μας την ετίμησε! Στις 19 Φεβρουαρίου 2015 ξαφνικά ένοιωσε μια αδιαθεσία. Μεταφέρθηκε αμέσως στο Νοσοκομείο των Καλαβρύτων. Εκεί όλοι οι αρμόδιοι, γιατροί καί νοσηλευτικό προσωπικό, όλοι τους,  χωρίς κάποια ειδική παράκληση έκ μέρους μας, επιστρατεύθησαν! Ο ιατρός- Διευθυντής κ. Νικόλαος Ραζής - Αλεξανδράτος, ο ιατρός κ. Κωνστ. Κούκιος καί όλοι οι άλλοι, από τόν πρώτο έως και τον έσχατο, άγωνίσθησαν για να θεραπεύσουν το στολίδι των Καλαβρύτων, τήν Χρυσαυγή μας! 
__________Τις τελευταίες ημέρες εθεώρησαν αναγκαίο να μεταφερθή στο Νοσοκομείο του Αιγίου για μια περισσότερη φροντίδα! Πλήν όμως το σχέδιο του Θεού ήταν διαφορετικό! Η Χρυσαυγή έπρεπε να μεταφερθή στα ουράνια σκηνώματα! Έτσι σήμερα το πρωΐ, γύρω στις 11.30' η ώρα, μας άφησε χρόνους! 
__________Πατέρες της Ιεράς Μητροπόλεως είχαν μεταβή εκεί για να την επισκεφθούν. Γιατροί καί νοσηλευτές ήσαν ολόγυρά της. Η Χρυσαυγή όμως δεν ένοιωθε! Ήτο σε άλλους κόσμους! Βρισκόταν σέ κώμα! Τα χέρια της ήσαν παράλυτα!  Ξαφνικά, πρός στιγμήν, ανέκτησε τις αισθήσεις της! Πλήν όμως δεν μπορούσε να εκφρασθή. Βυθίσθηκε πάλι σε κώμα! Αλλά πρός εκπληξη όλων, έτσι όπως βρισκόταν στο δικό της κόσμο, σήκωσε το χέρια της, έκαμε τρεις φορές το σημείο του Σταυρού, σταυροκοπήθηκε όπως λέμε, και αμέσως έγειρε την κεφαλήν της και παρέδωσε το πνεύμα της! Αγγελική ζωή και οσιακό τέλος! Αυτά συνήθως πηγαίνουν αντάμα! Δόξα τω Θεώ! Κοντά μας ζούσε μια αγιασμένη ψυχή! Ή μάλλον εμείς δίπλα μας είχαμε μια αγία ολοζώντανη!
__________Όταν σήμερα το μεσημέρι ανακοινώσαμε στους Συνεργάτες μας τήν πρός Κύριον εκδημία της Χρυσαυγής και διηγηθήκαμε τά παραπάνω, τότε ένα πρόσωπο του στενού μας περιβάλλοντος μας είπε τα εξής: "Σεβασμιώτατε τό Καλοκαίρι του 2014, κατά τόν μήνα Ιούλιο, όπως γνωρίζετε, ήμασταν όλοι μαζί στα Καλάβρυτα. Διέμενα και φιλοξενούμην στο Καλλιμανοπούλειο. Εκεί, λοιπόν, μια μέρα καθώς καθόμασταν με τη Χρυσαυγή, γυρίζει πρός το μέρος μου και μου λέγει επί λέξει τα εξής: "Αδελφούλα μου, εγώ φεύγω πλέον! Τελειώνει η ζωή μου! Τελειώνει τό λαδάκι μου! Μέχρι το επόμενο Πάσχα θα έχω φύγει από τη ζωή!". Ας σημειωθή, ότι τα λόγια αυτά μου τα έλεγε συχνά! Σήμερα μόλις καταλαβαίνω, ότι τα λόγια εκείνα δεν ήσαν "λόγια του αέρα"! Πολύ ενωρίς είχε προαισθανθή το θάνατό της! Ο Χριστός μας ας την αναπαύση!
__________ Ναί, στην περίπτωση της Χρυσαυγής, ο Θεός ωμίλησε! Ο Άγιος Αλέξιος κατά την ημέρα της γιορτής Του τήν επήρε μαζί Του! Ναί, η Χρυσαυγή έφυγε από κοντά μας τήν παραμονή της εορτής του Αγίου Αλεξίου, Προστάτου καί Πολιούχου των Καλαβρύτων! Στίς 17 Μαρτίου κάθε χρόνο τα Καλάβρυτα γιορτάζουν, πανηγυρίζουν! Όλη η μαρτυρική πόλις βρίσκεται στο πόδι! Ακόμη καί ο 'Αγιος Αλέξιος μια τέτοια ημέρα έρχεται στα μαρτυρικα Καλάβρυτα! Ναί, έρχεται κοντά μας, αφού μια φορά τό χρόνο, στις 17 Μαρτίου, το ιερό Λείψανο του Αγίου, η Τιμία Κάρα του Αλεξίου του ανθρώπου του Θεού, μεταφέρεται επισήμως στην πόλη μας από τήν Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας
_________Αύριο, λοιπόν, δηλ. στην πιό επίσημη ημέρα των Καλαβρύτων από εκκλησιαστικής πλευράς, καί περί ώραν 12.30΄μ.μ, δηλ. αμέσως μετά τήν καθιερωμένη λιτανεία της αγίας Κάρας του Αγίου Αλεξίου κηδεύεται η Χρυσαυγή μας! Ναί, κηδεύεται στην πιό επίσημη ημέρα των Καλαβρύτων από εκκλησιαστικής πλευράς! Ο Άγιος Αλέξιος την επήρε μαζί Του!
__________Απορώ, θαυμάζω καί συγχρόνως εξίσταμαι και αναφωνώ: "Ως εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε"! Στον Ουρανό αποστέλλουμε μια ταπεινή ψυχή, έναν άγγελο! Ονομάζεται Χρυσαυγή Αγγελακοπούλου! ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΑΥΤΗΣ!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, 16 Μαρτίου 2015

*********************************


ΕΝΗΜΕΡΩΣΙΣ
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟΝ ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΥΠΟΥ καί ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΣ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ καί ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

         α.α. 21/2015                                     Εν Αιγίω τη 16η Μαρτίου 2015



      ΕΚΟΙΜΗΘΗ ΕΝ ΚΥΡΙΩ Η ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΑ
 ΧΡΥΣΑΥΓΗ ΑΓΓΕΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ.
ΜΙΑ ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΟΔΕΥΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ


Με μεγάλη οδύνη και θλίψη η Ιερά Μητρόπολή μας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημία της σεβαστής μας και μακαριστής Χρυσαυγής Αγγελακοπούλου, η οποία για τρεις δεκαετίες περίπου εθελοντικώς προσέφερε πολύτιμες υπηρεσίες στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων, δηλ. από της ενάρξεως της λειτουργίας του. Εβίωσε μια ολοκληρωτική αφοσίωση στο έργο της Εκκλησίας χωρίς αμοιβήν! Χωρίς ποτέ να εισπράξη έστω και ΕΝΑ ΕΥΡΩ!
Γεννήθηκε το 1925 στον Πριόλιθο Καλαβρύτων και από το 1989, έτος λειτουργίας του Γηροκομείου μας στα Καλάβρυτα,   μέχρι  και σήμερα  αφοσιώθηκε ολοκληρωτικά, με όλες τις ψυχικές και σωματικές της δυνάμεις στην διακονία των ανθρώπων που πέρασαν στην εφεδρεία της ζωής και φιλοξενήθηκαν στο Καλλιμανοπούλειο, ακολουθώντας στην πράξη τα λόγια  του Κυρίου μας «επείνασα γαρ, και εδώκατέ μοι φαγείν, εδίψησα, και εποτίσατέ με, ξένος ήμην, και συνηγάγετέ με, γυμνός, και περιεβάλετέ με, ἠσθένησα, καὶ ἐπεσκέψασθέ με...»  (Ματθ. 25,35-36).
 Έζησε σε δύσκολα χρόνια, κοπίασε, δούλεψε σκληρά αλλά, όπως τελικά αποδείχτηκε, όχι για τον εαυτό της αλλά για να προσφέρει   στους άλλους,  αναλαμβάνοντας  συχνά τα έξοδα και τις σπουδές απόρων παιδιών.
            Είχε βαθιά πίστη στο Θεό και πάντοτε προσευχή της ζωής της ήταν η καλή λειτουργία και πρόοδος του Ιδρύματος, το οποίο έγινε κυριολεκτικά το σπίτι της, με το οποίο ταύτισε τη ζωή της σε τόσο μεγάλο βαθμό, ώστε όσοι την γνώρισαν να μην μπορούν να εννοήσουν το Καλλιμανοπούλειο χωρίς να φέρουν μπροστά την εικόνα της και την μεγάλη της προσφορά. 

Υπήρξε κατά γενική ομολογία η ψυχή του Ιδρύματος,  προσφέροντας θυσιαστικά τον εαυτό της όλο το εικοσιτετράωρο στην ομαλή λειτουργία του. Πρώτη ξυπνούσε και κοιμόταν τελευταία. Φρόντιζε τα πάντα και τους πάντες. Προσωπικό και τροφίμους.  Ιδιαίτερα στα πρώτα δύσκολα χρόνια της λειτουργίας του Ιδρύματος αλλά και μετέπειτα, μαζί με την επίσης εθελόντρια Αδαμαντία Μπουρδή, είχε την εποπτεία για την τροφοδοσία, την  οργάνωση, το καθημερινό πρόγραμμα λειτουργίας, την περίθαλψη των γερόντων και την εν γένει καλή λειτουργία του.  Η ανιδιοτέλεια, η  συνεχής μέριμνα προς όλους, η ικανότητα  και η αγαστή συνεργασία της με όλους, ο παρηγορητικός  και αδελφικός της λόγος  προς το προσωπικό και τους γέροντες, η αγωνιστική της διάθεση ακόμα  μέχρι και σήμερα αν και ήταν σε προχωρημένη ηλικία, ήταν τα χαρακτηριστικά που κοσμούσαν την προσωπικότητα και το δυναμισμό του  χαρακτήρα της, που σίγουρα αποτελεί παράδειγμα προς τους νεωτέρους.
            Αποτελεί κατεξοχήν παράδειγμα θυσιαστικής αγάπης και ολοκληρωτικής προσφοράς προς τον συνάνθρωπο και την Εκκλησία.
Η εξόδιος ακολουθία της θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 17.03.2015 στο Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων ώρα 12.30μ.μ., ενώ θα ενταφιασθεί στο χωριό της καταγωγής της, στον Πριόλιθο Καλαβρύτων.
 Η Ιερά Μητρόπολή μας αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στην μνήμη της κηρύσσει τριήμερο πένθος  και μεσίστιες τις σημαίες στην Μητρόπολη και στο Καλλιμανοπούλειο Ίδρυμα.
Ας αναπαύσει ο Θεός την ψυχή της.
Ας είναι αιωνία η μνήμη της.



ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ