Τρίτη 21 Μαρτίου 2017

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ




                                            Αἴγιον,  6 Μαρτίου  2017
  
  Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ
(26-30 Ιανουαρίου 1821)
           
         Καθώς χθες γιορτάσαμε την Κυριακή της Ορθοδοξίας τώρα πλέον τόσον το βλέμμα μας, όσο και η σκέψη μας στρέφονται προς την επερχόμενη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού, η οποία όμως αυτομάτως οδηγεί τα βήματά μας και προς την άλλη γιορτή της εθνικής μας παλιγγενεσίας, την 25η Μαρτίου 1821.
          Το γεγονός αυτό, λοιπόν, μας παρέχει την αφορμή για να διατυπώσουμε κι εμείς, ως ένας ελάχιστος παράγων της Κοινωνίας του Αιγίου, την ταπεινή μας άποψη και θέση  πάνω στο ζήτημα της Συνελεύσεως της Βοστίτσας και μάλιστα στην ανάγκη της καθιερώσεως μιάς ημέρας ως γενικής αργίας για το Αίγιο, γιατί όχι και για την Αιγιάλεια, προκειμένου να αναδειχθεί το μέγα αυτό ιστορικό γεγονός και κατόρθωμα, το οποίο στην ουσία του ήταν το γενεσιουργό αίτιο της μετά ταύτα κηρυχθείσης από τον Π. Πατρών Γερμανό Επαναστάσεως των σκλαβωμένων Ελλήνων στους αιμοβόρους και σκληροτράχηλους τυράννους μας και αιώνιους εχθρούς μας, τους Τούρκους.
Η ανάδειξη του γεγονότος αυτού καθίσταται έτι περαιτέρω αναγκαία σήμερα, καθώς στις ημέρες μας ατονεί πλέον και συνεχώς υποβαθμίζεται το εθνικό φρόνημα! Βλέπετε, η Παγκοσμιοποίηση, προς την οποία μας οδηγούν ολοταχώς οι Ξένες και άθεες Δυνάμεις, δεν θέλουν να ακούγεται η έννοια της Πατρίδος!
Έτσι λοιπόν η πρωτοπόρος Κυρία Βάνα Μπεντεβή-Σπυροπούλου, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος, επαΐοντες και άλλοι Παράγοντες της Τεμένης, ο Δήμος Αιγιαλείας, με προεξάρχοντα τον Δήμαρχό μας κ. Αθανάσιο Παναγόπουλο, και η ελαχιστότης μου αποφασίσαμε να αναδείξουμε το γεγονός και τελικά στις 22 Ιανουαρίου ε.έ. αποκαλύψαμε μια μαρμάρινη αναμνηστική πλάκα έξω από το Ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου, εκεί κάτω στην Τέμενη, για να τονίσουμε, ότι εκεί, τελικά, έλαβε χώραν η ιστορική Συνέλευση της Βοστίτσας!
Το γεγονός  ενώχλησε κάποιους ερευνητές και φιλίστορες  παράγοντες, οι οποίοι με δημοσιεύματά τους στον Τοπικό Τύπο, έσπευσαν να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός, υποστηρίζοντας ότι ΔΕΝ ΗΤΑΝ το Ναΰδριο της Τεμένης, ο τόπος, όπου έλαβε χώραν η ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ!  Ιδού η απόδειξη:

Επιφυλάξεις για τον Αϊ-Γιώργη της Τέμενης (Δημοσιεύτηκε στις 03/02/2017 από Proti Online



ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝ ΟΤΙ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ – ΣΕ ΑΤΡΑΝΤΑΧΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ι.Λ.Ε.Α.


Μεμονωμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εκτίμηση της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιάλειας και τοπικών φορέων ότι η Τέμενη και συγκεκριμένα ο παλαιός ναός του Αγίου Γεωργίου, αποτέλεσε πεδίο δράσης για την πραγματοποίηση της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, που έμελλε να προετοιμάσει το έδαφος για την Επανάσταση και να δροµολογήσει τις εξελίξεις του Ιερού Αγώνα των Ελλήνων για την ελευθερία από τον τουρκικό ζυγό. Μετά την εκδήλωση στην Τέμενη και τα αποκαλυπτήρια πλάκας με τα ονόματα των συμμετεχόντων στην Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, ιστορικοί και εκπαιδευτικοί εξέφρασαν επιφυλάξεις για το εάν όντως ήταν ο Άγιος Γεώργιος της Τέμενης που φιλοξένησε την σπουδαία συνέλευση.

Βεβαίως όσοι διαμαρτύρονται ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ δίκηο, καθ’ όσον ΔΕΝ είναι εύκολο να ΥΠΑΡΧΟΥΝ αδιάσειστα στοιχεία για μια μυστικού χαρακτήρος Συνέλευση της εποχής εκείνης! Μιάς επαναστατικού και συνάμα συνωμοτικού χαρακτήρος Συνάντησης, που έλαβε χώραν κάτω από τη μύτη του Τούρκου κατακτητού μας και με σκοπό την ανατροπή του. Οπωσδήποτε όμως οι συγκλίνουσες πληροφορίες οδηγούν τη σκέψη μας στο ναΰδριο της Τεμένης
Παρά ταύτα, πρωταρχική σημασία για αυτό καθ’ εαυτό το γεγονός δεν έχει το ΠΟΥ ΑΚΡΙΒΩΣ (;) έλαβε χώραν η Μυστική αυτή Συνέλευση της Βοστίτσας, αλλά το γεγονός ότι έγινε κάπου εδώ στο Αίγιο, την παληά Βοστίτσα, επί πλέον δε ότι ιστορικά έχει αναγνωρισθεί και ονομάσθηκε ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ! 
Αφού, λοιπόν, διακόσια περίπου χρόνια οι προ ημών ιστορικοί κλπ παράγοντες δεν κατώρθωσαν να εντοπίσουν τον ακριβή τόπο, αναγκαίο καθίσταται όπως εμείς οι μεταγενέστεροι διορθώσουμε αυτή την παράλειψη, για να καλύψουμε αυτό το κενό, ορίζοντας γεωγραφικώς, έστω και υποθετικά, ένα τόπο, ως τον τόπο πραγματοποιήσεως αυτής της ιστορικής μυστικής συσκέψεως! Δεν είναι σωστό, κατά την ταπεινή μας άποψη, να χανόμαστε στις λεπτομέρειες, παραβλέποντας και αγνοώντας την ουσία του πράγματος!
Ως Επίσκοπος, λοιπόν, του ιστορικού αλλά και μαρτυρικού,   αυτού
τόπου προσκαλώ όλους, όλους ανεξαιρέτως, να συνταχθούμε προς την άποψη της Κυρίας Βάνας Μπεντεβή-Σπυροπούλου, η οποία σημειωτέον ἀποτελεί Δώρο Θεού και Κεφάλαιο μεγάλης αξίας για τον Τόπο μας, και να στηρίξουμε ομόθυμα τις ενέργειες του κ Δημάρχου μας, προκειμένου η Συνέλευση της Βοστίτσας να κηρυχθεί επισήμως ως ημέρα  αργίας για την Αιγιάλεια και διά του τρόπου αυτού η Συνέλευση να επισημοποιηθεί  και να αναγνωρισθεί ως ο πρόδρομος των μεγάλων ιστορικών γεγονότων, τα οποία συνέβησαν δύο μήνες αργότερα εκεί ψηλά στη Μονή της Αγίας Λαύρας. Εάν δεν είχε προηγηθεί η Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας, στην οποία είχε λάβει μέρος και ο Παλαιών Πατρών Γερμανός και ο Κερνίτσης Γερμανός (δηλ. ο τότε Μητροπολίτης Καλαβρύτων), ίσως ακόμη θα ήμασταν κάτω από την μπότα των Οθωμανών, δηλ. θα είχαμε Αρχηγό του Κράτους μας τον σύγχρονο επίδοξο «Σουλτάνο» κ. Ερντογάν!
Το ουσιώδες είναι αυτό, που σημειώνει η ιστορικός και  Φιλόλογος κα Ιωάννα Μαρδά:
Η «Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας» ή η «Σύσκεψη», ή η «Μυστικοσυνέλευση» -όπως είναι γνωστή από τους διάφορους ιστορικούς και απομνημονευματογράφους της εποχής εκείνης— υπήρξε ένα από τα κυριότερα σημεία αναφοράς της Εθνικής μας Ιστορίας. Η Μυστική Συνέλευση –καταγεγραμμένη από όλες τις ιστορικές πηγές-  ούσα φωτοδότρα του Γένους για την έναρξη της Επανάστασης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία της πόλης του Αιγίου και αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου. « ν Αιγίω Μυστική Συνέλευσις» έλαβε χώρα στις  26 του Γενάρη του 1821 στο Αίγιο και οι συνεδριάσεις διήρκεσαν ως τις 30 του ίδιου μήνα» (βλ. Proti on line, 26.02.2017).
Τελικώς απευθύνω έκκληση προς πάντα διαφωνούντα: Αδελφοί μου ας δεχθούμε όλοι ανεξαιρέτως  το ναΰδριο του Αγίου Γεωργίου της Τεμένης ως τον τόπο πραγματοποιήσεως της ιστορικής εκείνης Συνελεύσεως, έως ότου προκύψει κάποιο άλλο αδιάσειστο ιστορικό ντοκουμέντο, που θα είναι αδιαμφισβήτητο, οπότε οι μεταγενέστεροι, δηλ. οι παράγοντες που θα μας διαδεχθούν  αύριο, ας αλλάξουν τον τόπο!  Προέχον είναι αυτό τούτο το γεγονός, δηλ. η Συνέλευση, και όχι ο τόπος, όπου έλαβε χώραν. Μας αρκεί, ότι οι ιστορικοί δεν είπαν «ΜΥΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ, αλλά της ΒΟΣΤΙΤΣΑΣ! Αλλοιώς είναι σαν να διαξιφιζώμαστε για το εάν ο Παπαφλέσσας έπρεπε ή δεν έπρεπε να μεταφέρει σ’ εκείνη τη Συνέλευση και μερικές «ψευδείς» πληροφορίες, προκειμένου να ερεθίσει τους Προύχοντες του σκλαβωμένου Ελληνικού Έθνους της εποχής εκείνης!
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
Σας ικετεύω: ατενίζοντας το δένδρο, ας μη χάνουμε από τα μάτια μας το δάσος!
Ιδού το ουσιώδες της υποθέσεως:
«Σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνέλευσης και με παρότρυνση του αρχηγού του Αγώνα, Αλέξανδρου Υψηλάντη, οι προετοιμασίες έπρεπε να ξεκινήσουν άμεσα. Δηλαδή, οι επαναστάτες έπρεπε να οργανωθούν άμεσα και να συγκεντρώσουν  τα απαραίτητα χρήματα, να εξασφαλισθεί οπλισμός και στρατός. Βέβαια, η συγκέντρωση αυτή προβλημάτισε τους ταγούς του έθνους. Οι παρευρισκόμενοι εξέφρασαν τις φοβίες τους σχετικά με το αν η στιγμή ήταν κατάλληλη, μιας και τα Ορλωφικά (1769-1770) ήταν ακόμα στη μνήμη τους, αλλά πολύ περισσότερο επειδή πίστευαν ότι οι Έλληνες ήταν ακόμα απροετοίμαστοι για την διεξαγωγή ενός τέτοιου αγώνα. Ωστόσο, η επιθυμία για απελευθέρωση υπερνίκησε την όποια επιφυλακτικότητα και όλοι αποφάσισαν να ξεκινήσει η Επανάσταση στις 25 Μαρτίου.... )   ( βλ. Ιωάννα Μαρδά, ενθ. ανωτ).

          Σημασία, λοιπόν, έχει όχι το πού συγκεντρώθηκαν οι τότε Πρόκριτοι και ¨Ηρωες, αλλά το τι αποφασίσθηκε στη Μυστική εκείνη Συνέλευση!  Ελάτε, λοιπόν, να δώσουμε τα χέρια και να προχωρήσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι  και δυνατοί!     

+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ